GRONINGEN - De sloop van de oude suikerfabriek van de SuikerUnie in Groningen is vrijdagmorgen stilgelegd nadat eerder deze week stukken puin en golfplaten naast het spoor terecht zijn gekomen.

Op dat moment was er net een trein van Arriva gepasseerd. Dat meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Omstanders maakten een filmpje waarop te zien is hoe van grote hoogte stukken dakbedekking van een van de silo's naar beneden vielen en langs het spoor terecht kwamen.

De trein Leeuwarden-Groningen was enkele momenten daarvoor voorbij gekomen, maar werd niet geraakt. De beelden werden donderdagavond naar buiten gebracht door RTV Noord.

Sloopbedrijf

Het sloopbedrijf besloot vrijdagmorgen uit eigen beweging de werkzaamheden te stoppen. ''Anders hadden wij de sloper daartoe gedwongen'', aldus een woordvoerder van de gemeente Groningen.

De werkzaamheden zijn opgeschort tot het sloopbedrijf een nieuw werkplan indient met garanties dat het niet weer kan gebeuren. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Silo's

De voormalige suikerfabriek is eigendom van de SuikerUnie. Die wilde de twee grote silo's langs het spoor aanvankelijk laten staan voor opslag, maar werd vorig jaar door de rechter gesommeerd de gebouwen te laten slopen.

De gemeente Groningen heeft plannen om het terrein aan te kopen.

Geschrokken

Prorail liet weten ''heel erg geschrokken te zijn'' van de beelden. Volgens een woordvoerder ging het er tijdens de sloop van de voormalige fabriek onvoorzichtig aan toe. ''We gaan ervan uit dat de gemeente en het sloopbedrijf toezien op de veiligheid.''

Ook vervoerder Arriva noemt de beelden ''schokkend''. ''Het is goed dat de sloop is stilgelegd. Want zodra we de veiligheid van ons personeel en de reizigers niet kunnen garanderen, wordt de dienstregeling stilgelegd'', aldus een woordvoerster.