AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Maastricht ontkent dat er sprake is van een nieuw spoor in de zaak Nicky Verstappen.

Volgens het OM hebben de onderzoeksteams van de Nederlandse en de Duitse politie contact met elkaar gehad en de informatie die donderdag door een Duits onderzoeksteam werd gepresenteerd was volgens een woordvoerster van het OM al bekend.

De Duitse politie maakte eerder donderdag op een persconferentie in Verden in de Duitse deelstaat Nedersaksen bekend dat er een nieuw spoor was naar de mogelijke moordenaar van Verstappen.

De mogelijke dader zou vermoedelijk een seriemoordenaar zijn, die ook nog eens veertig gevallen van seksueel misbruik op zijn kerfstok zou hebben.

Getuige

Een getuige verklaarde tegenover de politie dat hij nieuwe informatie had over de ontvoering van en de moord op het Duitse jongetje Dennis Klein uit Osterholz in september 2001.

De getuige zou op een donkere bosweg in de eerste week van september een lichte auto van het type Opel Omega Caravan hebben gezien. Achter het stuur zat een gezette man van begin 30.

De man droeg een bril en had kort haar. Op de achterbank van de wagen zat een kleine blonde jongen. De getuige is er volgens de politie zeker van dat het om de 9-jarige Dennis Klein gaat.

Militair

De getuige was in 2001 als militair gestationeerd op een kazerne in Garlstedt, ongeveer veertig kilometer ten zuidoosten van Osterholz en liep 's ochtends in het bos.

Hij zag de auto met daarin de man en het kind dat stokstijf op de achterbank zat. De militair liep door en toen hij later opnieuw langs de bosweg liep was de auto verdwenen.

De man stapte augustus vorig jaar naar de politie nadat hij op de televisie een documentaire over Dennis had gezien.

Seriemoordenaar

Profilers van de Duitse politie gaan uit van een seriemoordenaar. De man zou sinds 1992 vier jongens hebben vermoord en rond de veertig kinderen hebben misbruikt.

De man drong tussen 1994 en 1997 woningen binnen in de havenstad Bremen en misbruikte daar jongetjes.

De verdachte wordt ook in verband gebracht met de moord op een scholier in 1992. Het lichaam van de jongen werd later teruggevonden in een bos bij Verden. Ook de moord op de 8-jarige Dennis Rostel in 1995 zou door de verdachte zijn gepleegd.

Het lijk werd ruim 270 kilometer verderop, in Denemarken, teruggevonden. De verdwijning van de 11-jarige Jonathan Coulom tijdens een schoolkamp in 2004 in het Franse St. Brevin les Pins wordt ook toegeschreven aan de man.

Verstappen

Op grond van het daderprofiel dat de politie heeft opgesteld, achtte de politie het mogelijk dat de verdachte ook Nicky Verstappen heeft ontvoerd en omgebracht.

De 11-jarige jongen uit het Limburgse Heibloem verdween in augustus 1998 tijdens een zomerkamp in Brunssum, nabij de Duitse stad Aken, en werd dood teruggevonden. De geruchtmakende zaak is nooit opgelost en de exacte doodsoorzaak is niet vastgesteld.

DNA

DNA-onderzoek dat in november 2010 werd uitgevoerd op de voormalige kampoudste van het zomerkamp leverde geen match op met het DNA dat werd aangetroffen op kleding van Nicky.

Volgens justitie was er geen volgende stap meer in het onderzoek naar de moord en kon er pas weer iets worden ondernomen als er nieuwe feiten aan het licht zouden komen.