DEN BOSCH - De onderzoeksrechter in de strafzaak tegen de Bossche zwemschoolhouder Benno L. moet nogmaals op zoek naar een psychiater die de bestaande risicotaxatie van de verdachte wil herbeoordelen.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald nadat er geen psychiater kon worden gevonden die zonder direct contact met hem een nieuwe rapportage wil maken.

Justitie verdenkt de 60-jarige zwemleraar van poging tot verkrachting, aanranding van en ontucht met in totaal enkele tientallen zwakbegaafde meisjes.

Hoger beroep

De rechter veroordeelde hem vorig jaar tot zeven jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep, vooral om de geëiste tbs met dwangverpleging af te dwingen.

Het hof bepaalde eind vorig jaar dat een psycholoog en een psychiater de rapportages die over Benno L. zijn gemaakt tegen het licht moeten houden. Bij het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP) was er geen enkele psychiater daartoe bereid. Er werd wel een psycholoog gevonden maar die is pas eind april klaar.

Benno L. toonde zich bereid om mee te werken aan een nieuwe risicotaxatie door de psychiater die hem destijds heeft onderzocht, maar het hof wees dat idee af.

Dwang

Het gerechtshof kon behandeling van de zaak donderdag daarom niet afronden en moest zich beperken tot bespreking van de betwiste beschuldigingen. Justitie en verdediging blijven strijden over de verdenkingen dat Benno L. de meisjes zou hebben gedwongen tot seksuele handelingen.

De verdachte bleef herhalen dat hij nooit dwang heeft gebruikt.

De ouders van de slachtoffers probeerden het hof te overtuigen dat hun schadeclaims van in totaal ongeveer 100.000 euro wel toewijsbaar zijn, anders dan de rechtbank bepaalde.

De zaak gaat op 12 mei verder.