AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar bij ruim tweeduizend woningen woonfraude geconstateerd.

De huizen werden, soms zonder dat de verhuurder ervan af wist, illegaal doorverhuurd. Het aantal meldingen van woonfraude blijft toenemen, zo liet de gemeente donderdag weten.

Bureau Zoeklicht spoort elk jaar meer onrechtmatige huursituaties op. Amsterdam zet flink in op de aanpak van woonfraude, aangezien dit moet leiden tot een betere doorstroming van de woningmarkt.

Woningen worden niet alleen illegaal doorverhuurd, soms krijgen ze ook een andere bestemming dan huisvesting, wat weer overlast in de buurt kan veroorzaken..

Eerlijke kans

Volgens verantwoordelijk wethouder Freek Ossel (PvdA) draagt de aanpak eraan bij dat Amsterdammers een eerlijke kans hebben op de woningmarkt. ''Gezien de huidige krapte op de woningmarkt is het goed dat tweeduizend mensen die hier wel recht op hebben aan een woning zijn geholpen.''

Het Meldpunt Zoeklicht kreeg vorig jaar bijna 1100 meldingen binnen van woonfraude. Twee jaar eerder waren dat er nog iets meer dan negenhonderd.

Bureau Zoeklicht is al sinds 1995 actief en richt zich vooral op woningen waarvoor een huisvestingsvergunning nodig is. Dat zijn huizen met een huur van maximaal 554,76 euro.