UTRECHT - De Hogeschool Utrecht heeft aangifte gedaan bij de politie in verband met tentamenfraude.

Een woordvoerster van de hogeschool bevestigde woensdag een bericht hierover op de website van de Volkskrant. De fraude is ontdekt binnen het Instituut Business Economics.

De hbo-instelling ontdekte dat vijf tentamens zijn gestolen uit een afgesloten ruimte en vervolgens zijn verkocht aan enkele studenten.

Daar is mogelijk een medewerker bij betrokken. Deze is geschorst totdat het onderzoek naar de fraude is afgerond. Een aantal andere tentamens is ook onderwerp van onderzoek.

Ongeldig

De vijf 'besmette' tentamens zijn ongeldig verklaard. Alle 182 studenten die één of meer van de bewuste tentamens hebben gedaan, moeten die opnieuw maken.

Dinsdag werd bekend dat Hogeschool Inholland in Diemen ook aangifte heeft gedaan van diefstal van tentamens.

In de tentamenperiode van vorige maand zijn daar acht tentamens gestolen. De voldoendes van de studenten werden ongeldig verklaard.

Windesheim

Eerder deze maand bleek ook dat de examencommissie van de hogeschool Windesheim in Zwolle het uitlekken van antwoorden van een tentamen onderzoekt.

Via het sociale netwerk Twitter meldden studenten dat een docent de antwoorden al had gepubliceerd voordat de toets werd gemaakt.