AMSTERDAM - Frans J., de man die werd verdacht van moord op fotograaf Henk Peters, is woensdag door de rechtbank van Arnhem vrijgesproken. Tegen hem was achttien jaar cel geëist.

Volgens de rechter is er een gebrek aan bewijs voor de beschuldiging van Justitie dat J. zijn destijds 41-jarige zwakbegaafde kennis vermoordde en diens lichaam verborg.

Henk Peters wordt vermist sinds zijn bezoek aan het koninginnenachtconcert van Kane in Arnhem op 29 april 2009. Het slachtoffer is nooit gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) had wegens moord en het wegmaken van het lijk achttien jaar cel geëist.

De rechtbank twijfelt er niet aan dat Peters dood is en dat dat door geweld komt. Maar ondanks alle omstandigheden en sporen die in de richting van J. wijzen, is ook nog een ander scenario mogelijk dan de aanklager heeft voorgehouden.

Scenario

Het OM schetste het scenario dat de verdachte Peters heeft doodgeschoten om diens auto en diens geld. Er zat bloed van Peters op de auto van J. en een vingerafdruk van J. op de auto van Peters. De auto stond schoongemaakt en wel in de garage in Arnhem waar de man uit Oosterbeek werkt. Deze probeerde hij ook op zijn naam te krijgen met een vervalst formulier.

In een ladenblok van J. doken later de bankpas, de sleutels en het rijbewijs van Peters op, naast een wapen en een doosje patronen, waaruit er enkele ontbraken. Op internet zocht J. naar 'nekschot', 'kogel door hoofd' en 'verrottingsproces'.

Getuige

Volgens de rechtbank zijn scenario’s waarin J.’s betrokkenheid beperkt blijft tot het verkrijgen van de auto en de spullen, niet uit te sluiten. Misschien was hij getuige en zocht hij daarom met de achterhaalde zoektermen op internet. Misschien hield hij de auto achter omdat men anders naar hem zou wijzen voor de verdwijning.

De rechtbank veroordeelde J. daarom voor onder meer het bezit van de auto, het valse overdrachtsformulier en oplichtingen tot 14 maanden cel. Aangezien hij net zo lang in voorarrest heeft gezeten, komt J. direct vrij.

Hoger beroep

J. heeft altijd ontkend. Zijn advocaat noemt dit de enige juiste uitkomst van de zaak, omdat er te veel twijfel is bij het scenario van justitie.

Het OM bestudeert het vonnis nog en verwacht op korte termijn te beslissen of het in hoger beroep gaat. De familie van Peters had gerekend op een veroordeling en is teleurgesteld.

Lees hier meer over de achtergrond van de zaak-Peters

Volg reacties op Twitter via NUlive.