UTRECHT - Een groep van zo'n veertig studenten heeft woensdag verschillende collegezalen bezet van een locatie van de Universiteit Utrecht aan de Drift uit protest tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Dat heeft een woordvoerder van het Studenten Actie Comité Utrecht (SACU) laten weten.

Het gebouw in de binnenstad van Utrecht blijft de hele dag voor iedereen toegankelijk, aldus de woordvoerder, al kunnen er geen colleges worden gegeven.

De bezetters willen debatten, lezingen en filmpresentaties houden, onder meer over de rol van onderwijs in de samenleving. ''Dat we ons de universiteit toe-eigenen is een sterk signaal naar Den Haag", zei de woordvoerder.

Boete

Het protest richt zich ook tegen het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. ''We vragen ons af of zij wel aan onze kant staan", aldus de woordvoerder. Het college zou volgens hem voor het plan van het kabinet zijn om studenten met studievertraging een boete te laten betalen.

Rond elf uur brengt een afgevaardigde van het College van Bestuur een bezoek aan de bezetters. Een woordvoerster van de universiteit liet weten dat het college hetzelfde doel heeft als de studenten. ''Maar zo’n bezetting is lastig. Ze zitten het onderwijs in de weg."

Demonstratie

Om 12 uur heeft het SACU een demonstratie gepland op de Neude. Daar willen de leden zoveel mogelijk medestudenten optrommelen om naar de bezette locatie te komen en daar in discussie te gaan.

In Amsterdam bezette een groep van zo'n tachtig studenten maandag een locatie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Spuistraat.