AMSTERDAM - Personen die in het verleden met de politie in aanraking zijn geweest wegens drugs, hoeven niet meer te rekenen op een sociale huurwoning in de Amsterdamse Dichtersbuurt.

Woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente en de politie beginnen een proef hiermee. Doel van de maatregel is het tegengaan van drugsoverlast.

Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt. In de Dichtersbuurt (in het stadsdeel Nieuw-West) is al jaren sprake van veel drugsoverlast. In sommige woningen worden harddrugs gebruikt of gedeald.

Potentiële huurders die zich aanmelden voor een sociale huurwoning, zullen worden gescreend door de politie. Die kijkt of ze drugsgerelateerde antecedenten hebben in de afgelopen twee jaar.

Elders

Als dat het geval is, krijgen ze het onderkomen niet. Eigen Haard is dan wel verplicht hen binnen drie maanden een woning elders in de stad aan te bieden. De proef begint in maart en duurt een jaar.

Overigens zijn de gemeente en de politie al langer bezig om overlast in de Dichtersbuurt tegen te gaan. Dat heeft ook resultaat: het aantal meldingen hiervan daalde van 291 in 2008 tot 169 vorig jaar.