EINDHOVEN - Na Den Bosch en Maastricht heeft dinsdagavond ook de gemeenteraad van Eindhoven een motie tegen invoering van een wietpas aangenomen. De motie ingediend door de PvdA kreeg steun van onder meer GroenLinks, SP, D66 en Leefbaar Eindhoven.

De motie draagt PvdA-burgemeester Rob van Gijzel onder andere op om bij het kabinet aan te dringen op maatregelen tegen criminaliteit aan de achterdeur van coffeeshops in plaats van de 'schijnoplossing' aan de voordeur.

Van Gijzel noemde de uitspraak van de gemeenteraad prematuur omdat nog niet duidelijk is wat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) precies wil met de afspraak uit het regeerakkoord dat coffeeshops besloten clubs met een lidmaatschap worden.

Bovendien is de betekenis beperkt omdat invoering van een wietpas een zaak is van de minister en de Tweede Kamer, zei hij.

Versneld

Opstelten wil de wietpas versneld invoeren in Brabant. De wietpas maakt deel uit van de afspraken die eind vorig jaar met de Brabantse burgemeesters zijn gemaakt over de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit in de provincie.

In de gemeenteraad van Breda komt donderdag nog een motie tegen de wietpas op tafel. Ook die kan rekenen op een meerderheid.