LEMMER - De grote brand die dinsdagmiddag uitbrak bij het bedrijf Polem op een industrieterrein in Lemmer (Friesland), is onder controle. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, aldus de politie Friesland dinsdagavond.

Tijdens de brand en het blussen van de vuurzee is veel rookontwikkeling ontstaan.

Volgens de gemeente Lemsterland is zes kubieke meter polyesterhars verbrand en veroorzaakte vooral dat veel rook.

Er zijn geen gewonden gevallen en ook de medewerkers van Polem bleven ongedeerd. Twee bedrijfsgebouwen zijn verwoest.

Geen gevaarlijke stoffen

Volgens de brandweer en de gemeente Lemsterland zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Het inademen van de rook heeft geen extra gevaar opgeleverd, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Ze adviseert bewoners van omliggende woonwijken niettemin om ook de komende uren ramen en deuren te sluiten en niet de straat op te gaan, als dat niet nodig is.

Onbekende oorzaak

De brand ontstond dinsdagmiddag even na vier uur door nog onbekende oorzaak. Er ontwikkelde zich een grote zwarte rookpluim die op tientallen kilometers afstand te zien was. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving werden opgeroepen om te assisteren.

De politie zette het gebied af en haalde medewerkers van omliggende bedrijven van het terrein. Zij kreeg daarbij hulp van de Friese mobiele eenheid, die toevallig op oefening was en zich naar Lemmer spoedde.

Brand Lemmer