LEMMER - Bij het bedrijf Polem op het industrieterrein in Lemmer woedt een zeer grote brand. De brand is nog niet onder controle. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat. Het bedrijfsgebouw waar het vuur is ontstaan, is deels ingestort.

Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan, aldus de politie Friesland dinsdag.

Tijdens het blussen komt veel rook vrij. Volgens de brandweer zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De politie adviseert bewoners van omliggende woonwijken wel om ramen en deuren te sluiten en niet de straat op te gaan als dat niet nodig is.

Volgens de politie zijn er mogelijk polyesterdeeltjes in de nabijgelegen woonwijken terechtgekomen. Of dat gevaar voor de gezondheid oplevert, kon een woordvoerder niet zeggen.

Onbekende oorzaak

De brand ontstond dinsdagmiddag door nog onbekende oorzaak. Er ontwikkelde zich een grote zwarte rookpluim die op tientallen kilometers afstand was te zien. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving werden opgeroepen om te assisteren.

De politie heeft het industrieterrein afgezet en medewerkers van omliggende bedrijven van het terrein geleid. Zij kreeg daarbij hulp van de Friese mobiele eenheid, die toevallig op oefening was en zich naar Lemmer spoedde.

Glasvezel

Polem maakt silo's en tanks van zogeheten glasvezel versterkte kunststof (gvk), dat als alternatief dient voor roestvrij staal en aluminium.

Brand Lemmer