UTRECHT - De twee mannen die worden verdacht van het ombrengen van een reisgenoot tijdens een skivakantie, houden vol dat dit geen opzet was.

Dat zei advocaat Robert Malewicz dinsdag in de rechtbank in Utrecht.

De 21-jarige Ricardo van V. en de 19-jarige Ricardo A uit Soesterberg worden beschuldigd van moord. Ze gingen een jaar geleden met een 29-jarige vriend op wintersport in Tsjechië.

Die vriend kwam op de eerste avond van hun vakantie door messteken om het leven. De verdachten werden in Tsjechië aangehouden, naar Nederland gestuurd en daar opnieuw aangehouden.

Verdedigen

''Misschien is het slachtoffer uit zijn dak gegaan'', opperde raadsman Malewicz. De rechtbank heeft bevolen het bloed van het slachtoffer te onderzoeken op sporen van medicijnen. De onderzoekers moeten ook uitzoeken hoe die samengaan met alcohol.

Verder richtte de raadsman zijn pijlen op het verhoor van de twee verdachten door de Tsjechische politie. Daar was geen advocaat bij aanwezig. Er moet volgens nieuwe Europese regelgeving bij elk verhoor een raadsman aanwezig zijn. Die belastende verklaring zou moeten worden uitgesloten van het bewijs, betoogde de advocaat.

De zaak gaat verder op 12 april. Dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld.