ZUTPHEN - De Apeldoornse rechercheur Foeke D. is dinsdag door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken.

De 57-jarige agent van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland werd ervan beschuldigd opzettelijk informatie te hebben gelekt naar een van de verdachten in het onderzoek naar de moord op Gert Nijkamp.

De vermoorde zakenman uit Apeldoorn wilde in een van zijn panden een speelhal hebben. Daarvoor nam hij zich voor de huur op te zeggen van een coffeeshop. Mogelijk was dat het motief van de moord op Nijkamp.

De rechercheur vertelde aan een adviseur van een van de verdachten dat de weduwe van Nijkamp een schadevergoeding aan de eigenaren van de coffeeshop had betaald.

Niet overtuigd

De rechtbank is er niet van overtuigd dat D. opzettelijk zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De informatie die D. zou hebben gelekt, werd namelijk openlijk door de weduwe van Nijkamp binnen haar vriendenkring gedeeld.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een boete van 2000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De man zit al sinds begin 2008 thuis.

Gert Nijkamp werd op 21 juni 2007 bij de school van zijn zoontje in Apeldoorn doodgeschoten. Drie verdachten werden een jaar geleden door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de zeventien en twintig jaar.