DRIEBERGEN - Woningovervallers denken vaak onterecht dat ze een gemakkelijke prooi hebben aan ouderen en een grote buit bij hen kunnen weghalen. Onderzoek in opdracht van de Raad van Korpschefs van de politie laat zien dat de opbrengst juist vaak laag is en ouderen verrassend assertief reageren op deze criminelen.

Verder verlopen woningovervallen vaak chaotisch, omdat slachtoffers verschillend reageren en de dader in een onverwachte situatie onvoorspelbaar kan worden.

De politiebazen hebben het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) opdracht gegeven het fenomeen woningovervallen te onderzoeken, onder meer omdat deze een enorme impact hebben op slachtoffers.

Zij staan oog in oog met de dader, worden in hun eigen huis beroofd en bovendien wordt bij veel overvallen geweld gebruikt.

Het KLPD nam 163 overvallen onder de loep, waarbij in totaal 233 slachtoffers betrokken waren. De meesten zijn tussen de 35 en 64 jaar oud, 20 procent is ouder dan 64. Meer dan de helft van de overvallers komt binnen door aan te bellen met een babbeltruc.

Voorbereiden

Een van de conclusies van het rapport is dat daders het plegen van een overval lijken te onderschatten. Als een dader het op bejaarden heeft voorzien, lijkt dat helemaal zo, meldt het KLPD, want in die gevallen bereiden daders zich niet of nauwelijks voor.

Vorig jaar daalde het totale aantal woningovervallen met 9 procent ten opzichte van 2009, meldt de Raad van Korpschefs. In 2010 waren er 767, in 2009 841. Maar de overvallen op 55-plussers namen juist toe in aantal, van 159 in 2009 naar 184 in 2010. Dat is een toename van 16 procent, aldus de korpschefs.