AMSTERDAM - Studenten van de hogeschool Inholland in Diemen hebben op grote schaal gefraudeerd met tentamens. De school heeft aangifte gedaan van diefstal.

Een schoonmaker had de toetsen voor het afnemen van het tentamen doorgespeeld aan studenten, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van correspondentie tussen verontwaardigde studenten en de examencommissie.

Studenten van alle leerjaren hebben volgens de krant meegedaan aan de fraude. Die zou zijn begonnen in een klas waar een van de studenten op goede voet stond met een schoonmaker.

Aanvankelijk werden de tentamens verspreid onder een kleine groep vrienden. Later werden ze echter doorverkocht aan studenten van alle jaren.

Deuk

Het vertrouwen van de leraren in de leerlingen heeft een 'enorme deuk' opgelopen, schrijft de examencommissie volgens de Volkskrant. Sommige docenten zouden er letterlijk ziek van zijn dat studenten zo ver gaan om een voldoende te halen.

De hogeschool stelt dat alleen bij recent afgenomen tentamens is gefraudeerd. Een student stelt echter dat de fraude al een halfjaar gaande was. "Ik stap over naar een andere hogeschool, want mijn Inholland-diploma is straks niets meer waard."

Aangifte

Inholland heeft aangifte gedaan van diefstal. De hogeschool heeft alle voldoendes ongeldig verklaard, zo heeft een woordvoerder laten weten.

Het gaat om tentamens in de financiële vakken en spelling van de vestiging in Diemen. ''Het is heel zuur voor de studenten die wél met hard studeren een voldoende hebben gehaald, maar alle tentamens met een voldoende moeten herkanst worden’’, aldus de woordvoerder. Ongeveer honderd studenten moeten hun tentamen opnieuw doen.