DEN HAAG - Universiteiten en hogescholen mogen voortaan strenger selecteren. Zo zijn studenten met een hbo-propedeuse straks niet meer automatisch welkom op een universiteit. Hogescholen mogen mbo'ers gaan weigeren.

Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) dinsdag geschreven (pdf) in en reactie op adviezen van de commissie Veerman.

Als voorwaarde stelt de staatssecretaris wel dat studenten met de juiste vooropleiding altijd ergens kunnen doorstromen.

Zijlstra wil dat studenten meer te kiezen hebben. Voor mbo'ers die zich verder willen ontwikkelen komen er binnen het hbo meer tweejarige opleidingen, de zogeheten Associate degrees. Om het hbo voor vwo'ers aantrekkelijker te maken, komen er meer programma's voor 'excellente studenten'.

Het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten verdwijnt, zodat hbo-studenten in het buitenland beter op hun waarde worden geschat, aldus Zijlstra. Bij de keuze hoeveel geld een onderwijsinstelling krijgt, gaat kwaliteit voortaan een belangrijke rol spelen.

Keuzevrijheid

Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn niet blij met de aangekondigde strengere selectie. ''Met die selectie perk je de keuzevrijheid van studenten in’’, aldus voorzitter Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Hij reageert op de dinsdag gepubliceerde reactie van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) op de adviezen van de commissie-Veerman. Ook studentenvakbond LSVb-voorzitter Sander Breur is tegen de selectie. ''Sowieso zijn de plannen van Zijlstra onuitvoerbaar met de aangekondigde bezuinigingen.’’

Zowel de LSVb als de ISO zijn wel blij met de verdwijning van het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten. Op die manier worden hbo-studenten in het buitenland beter op waarde geschat, aldus Zijlstra.

Volg alle Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive