AMSTERDAM - De Chinese snackbarhouder Shu Yung Lam die vorig jaar juli in Amsterdam-Noord werd vermoord, zou betrokken zijn bij internationale drugssmokkel.

Hij zou voorkomen in een omvangrijk drugsonderzoek van de Amerikaanse justitie. Dat heeft advocaat Francisco Soriano, de raadsman van verdachte Wen L., maandag gezegd voor de Amsterdamse tv-zender AT5.

Justitie in Amsterdam kon er maandag ''nog niets over zeggen en kan het bevestigen noch ontkennen'', aldus de persofficier.

De snackbareigenaar zou betrokken zijn geweest bij meerdere grote cocaïnetransporten van en naar Hongkong. Volgens de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) zou de dood van Lam een afrekening zijn.

Het stoffelijk overschot van de 57-jarige Lam werd in delen teruggevonden in een afvalcontainer. De verdachte zei vorige maand dat hij niets te maken had met de moord.

Onderzoek

Tijdens een pro formazitting vorige maand bleek dat het onderzoek naar de moord nog niet was afgerond en dat het nog enkele maanden zou duren.

Tijdens de zitting kwam naar voren dat het mogelijk om een roofmoord zou gaan, maar de advocaat van L. noemde dit toen ''een bizar motief''. Volgens justitie zijn wel vingerafdrukken van de verdachte gevonden in de snackbar.