UTRECHT – De verkorte lerarenopleiding aan negen Nederlandse universiteiten is een succes. Dat staat in het maandag verschenen evaluatierapport ‘een nieuwe route naar het leraarschap’ over de educatieve minor.

Het rapport is maandag in ontvangst genomen door staatssecretaris Halbe Zijlstra (onderwijs).

De opleiding begon in het studiejaar 2009/2010 met ruim driehonderd studenten. De educatieve minor is een van de maatregelen waarmee universiteiten het lerarentekort willen bestrijden en het aantal academisch opgeleide leraren willen vergroten.

Studenten die binnen hun bachelorperiode de educatieve minor volgen, krijgen bij succesvolle afronding de bevoegdheid om les te geven op de mavo en de eerste drie jaar van havo en vwo.

In het rapport staat dat de opleiding erin lijkt te slagen om ‘nieuwe doelgroepen’ aan te boren. De meeste studenten hebben interesse in een baan in het onderwijs, maar een groot deel (38 procent) was vooraf niet van plan om leraar te worden.

VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda is blij met het succes van de verkorte lerarenopleiding: ''Het werd hoog tijd dat veel meer studenten voor het leraarschap kozen.''