AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het hele proces tegen PVV-leider Geert Wilders wordt overgedaan. Dat zei aanklaagster Birgit van Roessel maandag voor de rechtbank in Amsterdam.

Eigenlijk was het helemaal opnieuw doen van de zaak-Wilders volgens het OM niet nodig na het vervangen van de rechters.

Maar omdat de verdediging wel een nieuw proces wil, is er vanwege de wetgeving geen andere keuze, concludeerde Van Roessel.

Vrijspraak

Wilders staat terecht omdat zijn uitspraken over de islam en moslims zouden hebben aangezet tot haat, discriminatie en groepsbelediging. Het OM vroeg in oktober echter al op alle punten om vrijspraak.

De uitspraken van de PVV-voorman waartegen door diverse personen en instanties aangifte is gedaan, kunnen als kwetsend worden ervaren. Toch zijn ze alles meegewogen niet strafbaar, aldus het OM.

Verweren

Geert Wilders gaf bij aanvang van de regiezitting bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz direct aan dat hij zijn inleidende verweren opnieuw wil voeren.

Ook wil hij wederom om getuigen vragen die in de eerdere zaak waren afgewezen.

De inleidende verweren, waarvoor Moszkowicz een dag nodig denkt te hebben, zullen erop gericht zijn dat de zaak niet wordt voortgezet. Daarom kan het nieuwe proces niet worden opgepikt bij de stand van zaken van 22 oktober, toen de strafzaak werd stilgelegd.

Verplicht

Wilders voelt zich als parlementariër verplicht om te strijden tegen een ideologie die de vrijheid van meningsuiting in Nederland en Europa bedreigt. De islam is zo'n ideologie, meent de voorman van de PVV.

Wilders nam maandag het woord aan het eind van de regiezitting in het proces tegen hem. ''Ik geloof dat de islam zich vooral onderscheidt in moord en doodslag'', benadrukte Wilders. ''Het gaat niet alleen over mij, maar over iets veel groters. We hebben eeuwen gevochten voor vrijheid. "

"Nu wordt die vrijheid geofferd om het een totalitaire ideologie naar de zin te maken. Het uiteindelijk resultaat is een islamitisch Europa. Een Europa zonder vrijheid. Het is de plicht van vrije mensen om zich daartegen te verzetten.''

Wilders-proces gaat verder