DEN HAAG - De landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in Den Haag heeft zaterdag de helft minder bezoekers getrokken dan in voorgaande jaren. Dat zei een woordvoerder van de organisatie.

Oorzaak is de afgelasting van de beroemde optocht met de draken- en leeuwendans wegens onder meer een drastische bezuiniging op de subsidie van de gemeente Den Haag.

Er was wel een kleinere optocht met draken en leeuwen en wat vuurwerk, waar circa zeven- tot achtduizend mensen op af kwamen. Vroeger trok de grote tocht zo’n 15.000 belangstellenden.

De bijeenkomst in het stadhuis werd ook wat minder goed bezocht, naar schatting ruim drieduizend mensen tegen vijfduizend vorige jaren.

Subsidie

De subsidie voor de optocht zakte van 25.000 naar 5.000 euro. ''We hebben nog geprobeerd op andere manieren het geld bij elkaar te krijgen, maar dat is niet gelukt'', aldus woordvoerder Yin Lau.

Onder anderen lokale ondernemers konden wegens de mindere economische tijden geen extra inspanning doen.

Teleurgesteld

De Chinese bevolking in Den Haag is teleurgesteld dat er geen grote optocht was. De tocht, die begint en eindigt op het stadhuis, doet ook een deel van het Haagse Chinatown aan.

Vanaf afgelopen donderdag viert de Chinese gemeenschap in Nederland op diverse plaatsen oud en nieuw. Dit nieuwe jaar staat in het teken van het konijn.