RIJSWIJK - De storm die in de nacht van vrijdag op zaterdag over het land trok, heeft de hulpdiensten op veel plaatsen werk bezocht. Op talloze plaatsen hield de wind huis.

In Monnickendam raakte een flatgebouw aan de Cornelis Dirksz. Laan flink beschadigd, meldde de politie. De wind rukte een deel van de voorgevel van het gebouw.

Omdat de schade ter hoogte van het trappenhuis ontstond, hoefde niemand zijn appartement te verlaten. In Noord-Brabant moest de brandweer onder meer in Kaatsheuvel, Oosterhout en Tilburg uitrukken om stormschade op te ruimen.

In de regio rond Den Haag waren er meldingen van omgevallen bomen, schuttingen en hekken. Ook in andere plaatsen in Zuid-Holland en andere kustprovincies kwamen meldingen binnen.

Het blijft zaterdag hard waaien, verwacht het KNMI. Vooral de westkust krijgt te maken met zware windstoten van 90 kilometer per uur.

Amsterdam

Een deel van de overkapping van de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam is zaterdagochtend ingestort door de wind. Dat meldde een woordvoerder van de politie zaterdag. Niemand raakte bij het inzakken van de overkapping van tentdoek gewond.

Ook op andere plekken in de hoofdstad zorgde de harde wind voor problemen. Vrijdag kregen politie en brandweer in totaal ongeveer zestig meldingen binnen van stormoverlast.

Zaterdag stond de teller tegen het middaguur op dertig. De meldingen hebben volgens de woordvoerder vooral betrekking op problemen door omgevallen bomen en materiaal dat wegwaait. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Rotterdam

De overslag op de terminals in de Rotterdamse haven ligt dit weekeinde op een lager pitje als gevolg van de stevige wind. ''De kranen staan omhoog, de overslagbedrijven hebben maatregelen genomen'', zei een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam.

Ook liggen dertien schepen te wachten die tevergeefs beloodsing hebben aangevraagd,maar die assistentie op zee is gezien de weersomstandigheden gestaakt.

Beloodsing

Beloodsing, het in en uit de haven helpen van schepen met behulp van een loods, gebeurt nu alleen nog van afstand of via een helikopter.

De patrouilleboten van het Havenbedrijf maken juist overuren. Zij controleren of de trossen van de schepen goed vastzitten en houden vooral de schepen ''op de boeien'' in de gaten. Niet alle schepen worden vanaf de kant gelost, dat gebeurt ook op het water. ''Die schepen vangen het meeste wind.''

Schiphol

Reizigers op Schiphol moeten ook zaterdag rekening houden met vertragingen en annuleringen door de harde wind. Dat liet een woordvoerster weten.

Door de harde windstoten zijn er minder banen beschikbaar. De problemen speelden vrijdag ook al.

Storm in Nederland