AMSTERDAM - Het centrum van Amsterdam zit met 800.000 bezoekers op Koninginnedag aan zijn absolute grens.

Daarom gaat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met zijn collega's in de regio overleggen of andere steden in Noord-Holland op 30 april ''even aantrekkelijke evenementen'' kunnen organiseren om te voorkomen dat de hele provincie naar de hoofdstad trekt.

Een woordvoerder van de burgemeester heeft vrijdag een bericht daarover in het Noord-Hollands Dagblad bevestigd. Van der Laan heeft maandag een gesprek hierover met zijn collega’s van Zaanstad, Purmerend, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Haarlem.

''Het is zeker niet zo dat mensen niet welkom zijn in Amsterdam’’, legt de zegsman uit. ''Maar qua capaciteit kan het centrum op zo’n dag gewoon niet veel extra mensen meer aan.

Passen en meten

"Elk jaar is het in alle opzichten passen en meten om iedereen goed en rustig in en uit de stad te krijgen. Ook de NS zit aan het toppunt van zijn kunnen.’’ De NS kan, als alles voorspoedig verloopt, via Amsterdam CS zo’n 50.000 reizigers per uur verwerken.

Koninginnedag valt dit jaar op een zaterdag. ''Als het dan ook nog mooi weer wordt, zit je zo over de miljoen bezoekers’’, rekent de woordvoerder van de burgemeester voor.

''Daarom willen we proberen voor mensen uit de regio een aantrekkelijk alternatief te bieden. Koninginnedag is geen exclusief feest voor Amsterdam.’’

Doorsneedag

De hoofdstad kan overigens op een doorsneedag wel veel meer dan 800.000 bezoekers aan, voegt de voorlichter daaraan toe. Maar het dilemma op 30 april is dat alle festiviteiten zich concentreren rond het Leidseplein, het Rembrandtplein en de grachten.

De gemeente Amsterdam gaat daarom de komende jaren ook kijken of het mogelijk is de activiteiten op Koninginnedag deels te verplaatsen naar andere locaties in de stad.