ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdagmiddag een 20-jarige verdachte in een omvangrijke zedenzaak in de havenstad op vrije voeten gesteld. De rechters besloten de voorlopige hechtenis van Ilman M. te schorsen. Hij blijft wel verdachte.

Het Openbaar Ministerie (OM) had geen bezwaar gemaakt tegen de schorsing. Dat deed de officier van justitie ook niet op eenzelfde verzoek van twee andere verdachten.

De rechtbank bepaalde echter dat zij voorlopig wel blijven vastzitten, omdat tegen hen nog voldoende ernstige bezwaren bestaan.

De politie hield dertien verdachten aan in de zedenzaak, die zich vorige zomer afspeelde in woningen aan de 1e IJzerstraat en de Coolhaven in de deelgemeente Delfshaven.

Daarbij zouden in ieder geval een 12-jarig meisje uit Nijmegen en een 15-jarig meisje uit Capelle aan den IJssel zijn misbruikt. Er zitten nog vijf verdachten vast.

Juli

Het 12-jarig meisje liep in juli weg en vertrok in haar eentje naar Rotterdam waar zij ongeveer een week verbleef. In die periode kwam zij in contact met een paar mannen die haar onderdak boden.

Het 15-jarig meisje ging in juni met een groep mannen mee naar de woning aan de 1e IJzerstraat. De mannen misbruikten de meisjes in verschillende samenstelling. Er zouden nog meer slachtoffers zijn.

Niet terugkeren

Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder weten dat de hoofdverdachten in de zedenzaak niet mogen terugkeren in de wijk waar het misbruik heeft plaatsgevonden, als zij daarvoor door de rechtbank worden veroordeeld. Die afspraak maakte Aboutaleb met de woningcorporatie.