AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) zich heeft gehouden aan de opdracht van het hof Geert Wilders te dagvaarden voor aanzetten tot haat en discriminatie en groepsbelediging.

Het OM en het hof in Amsterdam hebben vrijdag laten weten dat een aanvullende klacht van een van de benadeelde partijen in de zaak-Wilders is afgewezen.

De klaagster, Yvonne Wolthuis, was een van de personen die bij het hof klaagden over het besluit van het OM Wilders niet te vervolgen voor zijn uitspraken over de islam en moslims.

Het hof stelde de klagers in het gelijk en gaf in januari 2009 het OM opdracht de PVV-leider toch voor de rechter te brengen. Afgelopen oktober kwam de zaak voor de Amsterdamse rechtbank en het OM vroeg om vrijspraak.

Wraking

Een wraking legde de zaak op de valreep stil; het proces moest opnieuw gedaan worden. Wolthuis maakte van deze gelegenheid gebruik een aanvullende klacht over het OM bij het hof neer te leggen.

Volgens de klacht heeft het OM de opdracht van het hof ''niet loyaal uitgevoerd'' door vrijspraak te eisen. Het hof vond de uitspraken van Wilders mogelijk strafbaar en wilde daarom dat het OM hem voor de rechter bracht. Dat heeft het OM gedaan, aldus het hof.

Regiezitting

Maandag houdt de rechtbank in Amsterdam een regiezitting, waarin het verdere verloop van de strafzaak wordt bepaald. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz zal opnieuw proberen zijn reeks van zeventien getuigen toegelaten te krijgen.

De verdediging heeft als nieuwe wens dat de rechtbank ook raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof Amsterdam als getuige oproept. Wilders beschuldigde Schalken in oktober van maffiapraktijken toen bekend werd dat deze samen met getuige Hans Jansen bij een etentje was geweest. Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is.