ROTTERDAM - In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord zijn vorig jaar veertig hennepkwekerijen ontmanteld, onder welke drie grote kwekerijen.

Deze stonden in de wijken Bloemhof, Vreewijk en Hillesluis. Daarnaast zijn vorig jaar in deze wijken achttien straatdealers en veertien drugsrunners aangehouden.

Met de gerichte acties wil de politie de drugsoverlast in Feijenoord terugdringen.

Naast dealers en drugsrunners heeft de politie ook 41 drugsverslaafden aangehouden, met als doel verklaringen en bewijsmateriaal te verzamelen om de drugsgerelateerde criminaliteit aan te pakken.

Exploitanten

Van de tien drugspanden die het afgelopen jaar zijn aangepakt, zijn zes panden daadwerkelijk opgerold. De exploitanten hiervan zijn aangehouden.

Van alle hennepkwekerijen werden er achttien in Bloemhof opgerold, dertien in Vreewijk en negen in Hillesluis. In die kwekerijen werden 21 verdachten, in de leeftijd van 19 tot 77 jaar, aangehouden.

Illegaal

''Bij 39 van de veertig hennepkwekerijen werd de stroom illegaal afgetapt. Door het energiebedrijf wordt een standaard naheffing geclaimd van 1600 euro. Bovendien wordt ook het verbruik berekend over de tijd dat de hennepkwekerij in werking was.

Dit bedrag kan oplopen tot vele tienduizenden euro’s. Als de verdachte overtreder niet kan worden opgespoord, ontvangt de eigenaar of verhuurder van het pand deze rekening’’, aldus de politie.

Overtreder

Het ontmantelen van een hennepkwekerij door het hennepteam en Roteb kost gemiddeld 2800 euro. Ook deze kosten worden in rekening gebracht van de overtreder of de eigenaar/verhuurder van het pand.