MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft de 27-jarige Ferry S. vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor de poging tot doodslag op zijn broer Donné.

De man uit Baexem werd vrijgesproken van de doodslag op zijn zusje Radna. De opgelegde straf is fors lager dan de tien jaar die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste.

Het incident gebeurde op moederdag vorig jaar in de woning van de moeder van Ferry, Donné en Radna in Sittard. De broers kregen ruzie en Radna probeerde hen uit elkaar te halen.

De 25-jarige Radna werd daarbij geraakt door een pistoolschot. Ferry verliet de woning, terwijl Donné zich ontfermde over zijn zusje. Ferry meldde zich later die dag zelf bij de politie. Het pistool en de kogelhuls zijn nooit gevonden. Bij beide broers zijn kruitsporen aangetroffen.

Geen intentie

Volgens de rechtbank blijkt uit de baan van de kogel en de positie van Ferry ten tijde van het schot dat hij de schutter was. Maar omdat hij niet de intentie had om zijn zusje te raken, valt hem volgens de rechters in strafrechtelijke zin niets te verwijten. Haar dood zien ze dan ook als een tragisch ongeluk. De rechtbank houdt hem wel verantwoordelijk voor de poging tot doodslag op zijn broer.

Ferry heeft altijd ontkend het dodelijke schot te hebben gelost. Hij wijst zijn broer Donné als de schutter aan.