SCHIPHOL - Schiphol houdt nog de hele dag last van de harde wind. Een woordvoerster van de luchthaven voorziet dat het vliegverkeer nog de hele vrijdagmiddag en -avond kampt met annuleringen en vertragingen wegens de storm die over het land raast.

Dit heeft een woordvoerster van Schiphol vrijdag rond het middaguur gezegd.

''De situatie is niet veranderd ten opzichte van vrijdagochtend. Als gevolg van de storm uit het zuiden en zuidwesten hebben we minder banen beschikbaar, waardoor passagiers rekening moeten houden met annuleringen en vertragingen'', aldus de woordvoerster.

Ze raadt reizigers aan om voor vertrek van huis de website van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen en op teletekst te kijken. Ook adviseert ze reizigers contact te zoeken met hun eigen maatschappij om te vragen of de vlucht op tijd kan vertrekken.

Stormschade

De krachtige tot stormachtige zuidwestenwind heeft slechts beperkt schade veroorzaakt in onder meer Noord-Holland, Flevoland en de regio Haaglanden.

In Beverwijk zijn platen van het dak van een tankstation gewaaid, meldde de politie in Kennemerland. In het noorden van Noord-Holland bleef de schade voorlopig beperkt tot een paar omwaaide bomen en verkeerslichten. De veerboot naar Texel vaart nog.

Flevoland

In Flevoland zijn er bij de politie vrijdagochtend geen meldingen binnengekomen als gevolg van de harde wind. De brandweer in Amsterdam kreeg 's morgens een klein aantal meldingen van onder meer een omgewaaide boom in de stad en afgewaaide dakpannen.

De brandweer houdt rekening met meer stormschade bij een aanwakkerende wind.