NIJMEGEN - Door de verhalen over het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen hebben een kwart meer katholieken zich in 2010 uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk dan het jaar daarvoor.

Dat heeft expertisecentrum religie en samenleving Kaski van de Radboud Universiteit Nijmegen vrijdag bekendgemaakt.

Er is echter geen sprake van massale kerkverlating, stelt Kaski. Op het totaal aantal katholieken is het aantal uitgeschreven gelovigen daarvoor te gering. Rooms-katholieke parochies schrapten in 2010 in totaal 23.000 katholieken uit in hun ledenadministratie. Vooral jonge mensen, tussen de twintig en veertig jaar schrijven zich uit.

Hostierel

Naast de verhalen rondom het seksueel misbruik binnen de kerk heeft ook de zogeheten hostierel een rol gespeeld bij de uitschrijvers, volgens het onderzoeksbureau. De Reuselse pastoor Luc Buyens weigerde daarbij de hostie aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in het dorp.

Ouderen schrijven zich niet zo snel uit bij de kerk: 18 procent van de katholieken die zich in 2010 uitschreef als lid bij de kerk is zestigplusser. Wel stijgt het aantal ouderen dat zich uitschrijft sinds 2006. De Rooms-Katholieke Kerk telt ruim vier miljoen leden.

Expertisecentrum Kaski verwacht dat er naast de 23.000 uitgeschreven katholieken nog meer uitschrijvingen zullen volgen omdat ongeveer tien procent van de parochies zich nog niet heeft aangesloten bij de centrale ledenadministratie van de kerk.