MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft bewust niet-ontvankelijkheid geriskeerd in een strafzaak tegen een 52-jarige Limburgse verdachte met meer dan negenhonderd kinderpornoafbeeldingen op zijn laptop.

Persofficier Karin Janssen heeft dat vrijdag gezegd nadat de rechtbank in Maastricht had geoordeeld dat justitie ten onrechte tot twee keer toe weigerde om de verdachte zonder vast postadres per e-mail over zijn zaak te informeren.

Tegen de man was acht maanden celstraf geëist.

De verdachte had in zijn eerste verhoor bij de politie gezegd dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft maar dat hij wel beschikt over een e-mailadres en de inbox regelmatig controleert op ingekomen post.

Jurisprudentie

De persofficier legde uit dat de stukken bewust niet naar het e-mailadres van de verdachte zijn gestuurd om jurisprudentie uit te lokken. De Hoge Raad heeft eerder gezegd dat gerechtelijke mededelingen ook naar een postbusadres mogen worden verstuurd maar over een e-mailadres heeft de hoogste rechter zich nog nooit uitgelaten.

De rechtbank in Maastricht zegt dat een clausule in de wet ruimte laat voor ontwikkelingen in de elektronische verzendingen van mededelingen in het strafproces en de regels daarover. De rechter verklaarde het Openbaar Ministerie deze week niet-ontvankelijk in vervolging van de verdachte.

Seksuele poses

''De rechtbank hanteert een ruime interpretatie van de term adres. We gaan in hoger beroep en mogelijk zelfs naar de Hoge Raad'', aldus justitie.

Op de laptop van de man zouden meer dan negenhonderd foto's van naakte jongens en meisjes in seksuele poses zijn gevonden.