AMSTERDAM - De nationale recherche heeft bij de aanhouding van de twaalf Somaliërs op kerstavond een nieuwe techniek gebruikt om de verdachten via hun mobieltjes te traceren.

Er werden geheime, onzichtbare sms'jes verstuurd die de locatie van de verdachten doorgaven zonder dat die daar iets van merkten, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Tot nu heeft justitie het gebruik van het nieuwe opsporingsmiddel altijd ontkend, maar in het dossier van de zaak tegen de Somaliërs staat het volgens de krant nu zwart op wit omschreven.

De officier van justitie heeft mondeling toestemming gegeven voor het gebruik van de stealth-sms'jes, staat in het dossier.

Opheldering

Het gebruik van de sms'jes, waarmee de later wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten terreurverdachten in no-time werden opgepakt, is niet verboden. Toch willen de advocaten van tien van de Somaliërs opheldering over de inzet van het middel, omdat ze het te ver vinden gaan.

Mogelijk is de techniek ook te gebruiken om telefoons heimelijk op afstand aan te zetten en verdachten daarmee af te luisteren of om foto's door te laten sturen. Deze toepassing is niet onomstreden.

De advocaten van drie van de Somaliërs claimen overigens dat hun cliënten werden afgeperst. Als ze niet zouden betalen, zou de dader ze aangeven voor terrorisme. De terreurdreiging zou verzonnen zijn. De drie Somaliërs hebben aangifte gedaan tegen de tipgever.