DEN HAAG - De Nederlandse ambassade in Caïro heeft donderdagavond rond half twaalf (Nederlandse tijd) vijf Nederlandse journalisten die vastzaten in het Ramses-hotel in de Egyptische hoofdstad, geëvacueerd

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

De journalisten van EenVandaag, Brandpunt en de GPD zijn overgebracht naar een hotel een paar honderd meter verderop, aan de andere kant van de Nijl. Hier zijn zij volgens de zegsman van het ministerie ''veel veiliger’’.

De evacuatie was noodzakelijk, omdat buiten het Ramses-hotel een menigte Mubarak-aanhangers stond die het op de journalisten in het hotel had voorzien.

Het hotel waar de journalisten verbleven, bevond zich bijna pal naast het Tahrirplein, waar de meeste rellen de afgelopen dagen plaatsvonden.

Jeeps

Het Egyptische leger heeft, ondanks verzoeken om bijstand door de Nederlandse regering, niet meegeholpen de journalisten te ontzetten, aldus de zegsman van Buitenlandse Zaken.

Uiteindelijk wist het ambassadepersoneel de correspondenten met twee jeeps weg te krijgen. Ze kwamen voor middernacht veilig aan in hun nieuwe hotel.

Volgens de woordvoerder zitten journalisten van andere nationaliteiten nog in het Ramses-hotel. Die worden ontzet door hun eigen ambassades.

Zwaargewond

De Egypte-correspondent van de Zweedse nationale omroep SVT is donderdagmiddag zwaargewond geraakt in Caïro. Onbekenden staken journalist Bert Sundström meerdere keren met messen, toen hij zich tijdens de lunch aan het voorbereiden was op een volgende uitzending.

Aan het begin van de avond werd hij in een ziekenhuis in de Egyptische hoofdstad geopereerd. Zijn toestand zou inmiddels stabiel zijn en hij is weer bij kennis. Twee Zweedse politieagenten, die al in Caïro waren, bewaken Sundström nu in het ziekenhuis.

Ambassadeur

Naar aanleiding van de berichten over gewelddadigheden tegen journalisten in Cairo heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) in het programma Nieuwsuur laten weten dat de Egyptische ambassadeur in Nederland op het departement van Buitenlandse Zaken is ontboden.

Hem is te verstaan gegeven ''dat dit niet kan'' en dat hij actie moet ondernemen in de richting van zijn eigen land om te zorgen dat de veiligheid van de journalisten wordt gegarandeerd.

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon reageerde donderdag door te zeggen dat aanvallen op journalisten en mensenrechtenactivisten die verslag uitbrengen van de situatie in Egypte, ''schandalig en totaal onaanvaardbaar'' zijn. Dit zei hij in Berlijn na een gesprek met de Duitse president Christian Wulff.

''De president en ik delen een bijzondere zorg over de intimidatie van en beperkingen voor de internationale media in Caïro. Laat mij totaal duidelijk zijn: dit is schandalig en totaal onaanvaardbaar; het moet meteen stoppen'', aldus Ban.

Clinton

Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft donderdag scherpe kritiek geuit op de aanvallen op journalisten en demonstranten. Volgens Clinton zijn de aanvallen grove schendingen van de internationale normen op het gebied van de persvrijheid.

Clinton drong er bij de Egyptische vicepresident Omar Suleiman op aan een 'brede en geloofwaardige vertegenwoordiging van de Egyptische oppositie' deel te laten nemen aan de overgang naar vrije en eerlijke verkiezingen.

Lees alles over de situatie in Egypte op onze special

Volg berichten op Twitter via NUlive