ARNHEM - De rechtszaak van justitie tegen de 55-jarige drugsbaron Charles Zwolsman, die vorige maand overleed, eindigt volgende week woensdag met een formeel rechtbankbesluit.

De zaak tegen 36 andere verdachten in het omvangrijke onderzoek Doomer, gericht op grootschalige hasjhandel, gaat echter onverkort door. Volgens het Openbaar Ministerie was Zwolsman de spil in die handel.

De rechtbank in Arnhem besliste donderdag dat de 45-jarige Brit Thom F. – naast Zwolsman de enige die nog vastzat – in hechtenis moet blijven.

Justitie gelooft dat hij als afnemer tekende voor de helft van de geschatte omzet van Charles Zwolsman tussen februari 2005 en oktober 2006. Die schatting bedraagt ruim 7 miljoen euro en 9,7 miljoen Britse pond.

Leidinggevende

Ook besliste de rechtbank dat de vriendin van Zwolsman nu in plaats van Zwolsman zelf als getuige wordt gehoord in de zaak van F. Deze vriendin, de 44-jarige Scarlet D., wordt zelf ook nog vervolgd als leidinggevende in het vermeende hasj- en witwasimperium.

Het Doomeronderzoek draait om hennepteelt in een reeks kwekerijen in Nederland en om hasjsmokkel naar Engeland, Ierland, Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België.

Het illegaal verdiende geld werd volgens het OM witgewassen via autoverhuurbedrijven, via de rekening van D. en met investeringen in autoraces van de coureur Charles Z. junior in Amerika. Ook hij wordt vervolgd.

Natuurlijke dood

Charles Zwolsman stierf vrijdag 21 januari in zijn cel in Nieuwegein naar het zich laat aanzien een natuurlijke dood. Zijn strafzaak in het Doomeronderzoek zou later dit jaar inhoudelijk behandeld worden.

De zaken tegen verdachten met een kleinere rol, in de Nederlandse hennepkwekerijen bijvoorbeeld, worden vanaf eind maart inhoudelijk behandeld.

Zwolsman verruilde zijn bloemenhandel en racerij eind jaren tachtig voor criminele activiteiten. In een geruchtmakend proces in de jaren negentig werd hij veroordeeld wegens hasjtransporten naar Marokko. Daarna is hij nog verschillende keren veroordeeld.