DEN HAAG - Raadsheer Tom Schalken van het gerechtshof in Amsterdam, heeft arabist Hans Jansen, getuige in de strafzaak tegen Geert Wilders, niet onder druk gezet.

Dat heeft de rijksrecherche geconcludeerd na onderzoek, zo maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag donderdag bekend.

Op 22 oktober deed Wilders aangifte wegens het mogelijk beïnvloeden van Jansen. De arabist en de raadsheer van het hof ontmoetten elkaar in mei vorig jaar tijdens een etentje.

'Maffiapraktijken'

Jansen maakte in oktober bekend dat Schalken hem ervan had geprobeerd te overtuigen dat het de juiste beslissing was om Wilders te vervolgen. Wilders bestempelde dit als ''maffiapraktijken'' van de rechter.

Het OM meent dat de ''conclusie van het feitenonderzoek is dat niets gebleken is van enige verdenking van een door de raadsheer gepleegd strafbaar feit. Hij heeft geen druk uitgeoefend op de heer Jansen en heeft ook het geheim van de raadkamer niet geschonden.'' Getuige Jansen heeft zelf ook steeds gezegd dat hij zich niet onder druk gezet voelde of beïnvloed.

Recherche

De rijksrecherche heeft vier mensen ondervraagd die aanwezig waren bij het diner bij Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. Daar is gesproken over de strafzaak tegen de PVV-leider, maar er is geen druk uitgeoefend op Jansen, aldus het onderzoek.

De getuige is dan ook niet belemmerd in zijn vrijheid om een verklaring af te leggen bij de onderzoeksrechter enkele dagen na het etentje.

Geheim van raadkamer

Schalken is ook niet over de schreef gegaan door te vertellen hoe de beslissing over de vervolging van Wilders tot stand is gekomen - hij heeft het zogenoemde geheim van de raadkamer niet geschonden.

''Er is tijdens het diner gesproken over de beschikking van het gerechtshof om Wilders te vervolgen, maar de raadsheer heeft geargumenteerd aan de hand van de openbaar gepubliceerde beschikking. Er is geen sprake geweest van het schenden van zijn ambtsgeheim.''