ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag een 52-jarige man uit Schermerhorn wegens ontucht veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De straf pakte hiermee iets lager uit dan de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

De man heeft bekend tussen 2006 en 2009 met een verborgen camera veelvuldig beelden te hebben gemaakt van vier meisjes die in zijn woning van het toilet gebruikmaakten.

De beelden van de tieners, die regelmatig bij hem over de vloer kwamen, bewaarde hij op zijn harddiskrecorder om ze later te bekijken en zichzelf te bevredigen.

Lagere straf

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een half jaar voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 180 uur. De rechter hield de hoogte van de taakstraf intact, maar gaf de man een lagere voorwaardelijke celstraf.

Het OM had de man ook aangeklaagd voor het maken van toiletfilmpjes van drie meisjes tussen 2001 en 2006. De rechtbank sprak hem daarvan vrij omdat de man ontkent dat hij voor 2006 over een harddiskrecorder beschikte om de toiletbeelden op te nemen.

Vertrouwen

De rechter rekent het de man zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat de meisjes in hem hadden. Zijn huis was een soort hangplek waar de meisjes zich veilig en vertrouwd voelden.

De slachtoffers, jonge vrouwen inmiddels, legden twee weken terug in de rechtszaal emotionele verklaringen af. Zij lijden aan nachtmerries, angsten en vormen van camera-angst. Paskamers en toiletten controleren zij nu op camera’s.

Een schoonmaakster ontdekte eind 2008 de camera die de man in het toilet had verstopt. Van de toiletbezoeken zijn geen beelden meer. De man heeft alles gewist nadat de bal was gaan rollen in het dorp waar hij woont.

Negatieve gevolgen

De rechter hield bij de strafbepaling rekening met de negatieve gevolgen voor de verdachte sinds zijn ontuchtige handelingen in zijn woon- en werkomgeving bekend zijn. Ook werd meegewogen dat het aanbrengen van de zaak bij de rechtbank twee jaar heeft geduurd.

Naast de taakstraf en voorwaardelijke celstraf moet de man wel verplicht een therapie afmaken die hij inmiddels zelfstandig is gestart.