AMSTERDAM - Een cameraman van de NOS is in de nacht van woensdag op donderdag op het vliegveld van de Egyptische hoofdstad aangehouden. Daar was hij geland.

Onduidelijk is nog waarom hij werd aangehouden. Er is enkele uren geen contact met hem geweest, liet de NOS weten.

NOS-hoofdredacteur Hans Laroes meldt op Twitter dat de cameraman, Eric Feijten, inmiddels weer op vrije voeten is.

Meerdere Nederlandse journalisten zijn in Egypte in de problemen gekomen. GPD-correspondent Harald Doornbos is donderdagochtend in Caïro met de dood bedreigd door een menigte aanhangers van president Mubarak.

Die sleepten hem uit zijn auto en dreigden hem de keel door te snijden. Hij wist te ontkomen met hulp van een Egyptische soldaat, zo vertelt hij op Twitter en in een artikel in de GPD-kranten.

Afraden

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadt verslaggevers af om naar Egypte af te reizen. Dit maakte NVJ-bestuurder Thomas Bruning bekend. De NVJ noemt de situatie in Egypte erg risicovol en heeft voortdurend contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse redacties over de veiligheidsrisico's in het land.

Bruning stelt dat de NVJ nu te veel berichten hoort waaruit blijkt dat er knokploegen actief zijn die het specifiek gemunt hebben op journalisten. Dit staat ook op de website van de journalistenvereniging.

''Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van de journalisten zelf, maar op basis van de ervaringen van Nederlandse redacties ontraden wij journalisten af te reizen naar het land'', zegt Bruning.

''Er komen steeds meer verhalen binnen van groepen Mubarakaanhangers die het op verslaggevers voorzien hebben, kennelijk met het doel om de journalistieke verhalen met kritiek op het regime van Mubarak tegen te houden.''

Hans Laroes

Hoofdredacteur Hans Laroes van NOS Nieuws kan zich niet vinden in het advies van de NVJ. Laroes noemt de oproep merkwaardig.

''In feite zegt de NVJ: ga maar niet en maak maar geen verhalen. Dat vind ik merkwaardig voor een beroepsvereniging van journalisten. Ik vind het een tamelijk a-journalistiek standpunt'', zegt Laroes in een reactie.

Volgens de hoofdredacteur van NOS Nieuws kan de NVJ de media beter adviseren alleen ervaren mensen naar Egypte te sturen. Ook moeten verslaggevers in zijn ogen ter plekke rekening houden met de risico's, die volgens Laroes ieder moment weer anders kunnen zijn.

Hoofdredacteuren

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren heeft een brief gestuurd naar minister Rosenthal om de zorgen over de situatie in Egypte te uiten. "Wij dringen er bij u op aan en vertrouwen er op dat uw departement en u als verantwoordelijk bewindsman alles in het werk stellen om de veiligheid van onze collega's te garanderen en desnoods te bevorderen dat zij een vrijgeleide krijgen om het land te verlaten."