DEN HAAG - Mensen die hun auto, motor of brommer niet verzekeren, kunnen straks vrijwel zeker een boete tegemoet zien.

Ook kan de boete van 380 euro worden herhaald tot maximaal drie keer per jaar (ruim 1100 euro).

Omdat het een administratieve boete wordt, kan het geld bovendien makkelijker worden geïnd als de betrokkene weigert te betalen.

Dat blijkt uit een wijzigingsnota die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Verzekerd

Kern is dat de handhaving van de wettelijke verplichte verzekering wordt geïntensiveerd en de boetes eenvoudiger zijn af te handelen. Als bij een vierde controle blijkt dat het voertuig nog steeds niet is verzekerd, dan komt de zaak voor de strafrechter.

Volgens Justitie is het aantal onverzekerde voertuigen groot. In 2009 ging het om 243.000 voertuigen, waarvan 68.000 brom- en snorfietsen en 175.000 overige voertuigen. Dat moet omlaag, vindt Opstelten.

Maatschappelijke schade

Hij wijst daarbij op de maatschappelijke schade. In 2008 keerde het Waarborgfonds Motorverkeer in totaal bijna 9,5 miljoen euro uit aan gedupeerden van schade die veroorzaakt was door een niet-verzekerd voertuig.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert voortdurend of kentekenhouders verzekerd zijn. Maar vanwege de druk op het rechtssysteem kan op dit moment jaarlijks slechts opgetreden worden tegen ongeveer 60.000 mensen die onverzekerd rondrijden.

Boete

De huidige boete is met 390 euro iets hoger, maar dat is een transactievoorstel waar de officier van justitie aan te pas moet komen als er niet betaald wordt.

Doordat het nu een administratieve boete wordt, kan het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) de boete opleggen en het geld ook innen. Als niet betaald wordt, kan het bureau beslag leggen op inkomsten. Straks kan dan tegen elke overtreder opgetreden worden, aldus Justitie. Verwacht wordt dat het aantal onverzekerde auto's zal halveren.