DEN HAAG - Vijf tandartspraktijken in Noord-Holland moeten hun praktijk sluiten.

Daartoe heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het bevel gegeven, zo liet de organisatie woensdag weten.

Met onmiddellijke ingang mogen er geen patiënten meer behandeld worden.

De inspectie spreekt van grote tekortkomingen die ernstig gevaar opleveren voor de patiëntveiligheid. Zo werd in geen van de praktijken in de ruimte voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van instrumenten een goede scheiding gemaakt tussen vuil en schoon.

Hetzelfde pand

Het gaat om vestigingen van Accres Tandartspraktijken in Purmerend, Den Helder en Medemblik, tandartsenpraktijk De Purmer A.W. van Veen, eveneens in hetzelfde pand waar ook Accres in Purmerend praktijk voert, en om Accres P.T.J. Bakker in Medemblik.

Volgens IGZ was er ook geen enkele waarborg dat het reinigen, desinfecteren en steriliseren succesvol gebeurde. Ook de richtlijnen voor het wassen van de handen konden niet goed gevolgd worden. De kranen hadden geen handsfree bediening. Verder was er onvoldoende aandacht voor persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen, zoals het dragen van stevige huishoudhandschoenen bij het reinigen van instrumenten.

Inspectiebezoeken

De inspectie controleerde onaangekondigd, aanleiding daarvoor waren bevindingen uit eerdere inspectiebezoeken. Toen bleken de Accres tandartspraktijken niet te voldoen aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg. Ondanks toezeggingen zijn de noodzakelijke verbeteringen echter niet of niet voldoende gerealiseerd.

Accres heeft nog twee andere tandartspraktijken, in Anna Paulowna en in Hippolytushoef. Om organisatorische redenen heeft Accres deze twee praktijken zelf gesloten. Met Accres is afgesproken dat de inspectie daar zal controleren of er verantwoorde zorg geleverd kan worden voordat deze twee vestigingen weer opengaan.