AMSTERDAM - Het is voor studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle een koud kunstje om anderen een tentamen te laten afleggen. Een groep studenten van de hogeschool zegt woensdag tegen De Telegraaf dat het passensysteem van de hogeschool onbetrouwbaar is.

Een simpele wisseltruc, het veranderen van de pasfoto op de studentenkaart en het imiteren van andermans paraaf, blijkt voldoende om te frauderen bij het maken van toetsen. Toezichthouders controleren alleen de kaart en het studentennummer, maar vragen nooit om een legitimatiebewijs.

Proefpersonen ‘fraudeerden’ meerdere keren bij diverse opleidingen van Windesheim. “Mensen kunnen zonder de vereiste vaardigheden een diploma binnenslepen”, concludeert de groep studenten in de krant.

Het College van Bestuur van de hogeschool zegt te betreuren dat de studenten zich niet bij de klachtencommissie hebben gemeld.

Identificatie

Hogeschool Windesheim besloot direct dat studenten zich voortaan moeten identificeren bij tentamens.

Windesheim kwam eerder deze week in het nieuws toen de antwoorden van een economietentamen voortijdig op een interne website waren gepubliceerd. Hierdoor hadden studenten de antwoorden al voordat ze aan het tentamen begonnen.

De fout was gemaakt door een economiedocent die de bedoeling had de antwoorden, conform de schoolregels, later op de site te zetten.

De leiding en de examencommissie hebben het tentamen ongeldig verklaard en de economiestudenten zullen de toets opnieuw moeten afleggen.

Vragen

D66-kamerlid Boris van der Ham laat weten Kamervragen te stellen aan de staatssecretaris van OCW. Van der Ham wil weten of de fraudegevoeligheid op meer onderwijsinstellingen voorkomt en of het kabinet van mening is dat er voldoende expertise is binnen hogescholen en universiteiten om dergelijke problemen tegen te gaan.

Aan de Zwolse hogeschool studeren ruim 20.000 mensen in tientallen opleidingen waaronder pedagogiek, economie, communicatie en journalistiek.