DEN HAAG - Alle tbs'ers die na hun behandeling terugkeren in de maatschappij, worden voortaan minimaal een jaar lang in de gaten gehouden.

De reclassering of de forensisch psychiatrische kliniek, of beide instanties, kijken of de betrokkene zich aan de voorwaarden houdt die zijn opgelegd bij de terugkeer in de maatschappij.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil daartoe de Beginselenwet wijzigen, zo heeft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Door zijn voorstel kan het niet meer voorkomen dat mensen na hun tbs-behandeling zonder voorwaarden vrijkomen.

Voorwaarden

Voorwaarden kunnen een contactverbod met slachtoffers, medicijngebruik of een nadere behandeling zijn. Als de ex-tbs'er de voorwaarden overtreedt, kan opnieuw tbs worden geëist.

Op dit moment komen tbs'ers soms nog onvoorwaardelijk vrij. Dat kan gebeuren als de rechter tegen het advies van het Openbaar Ministerie en de behandelaars van de kliniek in, de tbs'er toch in vrijheid stelt.

Zo'n contraire beslissing komt enkele tientallen keer per jaar voor, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie.

Juist deze tbs'ers hebben dan geen traject gehad om ze voor te bereiden op de terugkeer in de maatschappij, aldus een woordvoerder van Justitie in een toelichting.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek bleek dat binnen tien jaar ongeveer 40 procent opnieuw de fout in gaat. Dat is 15 procent meer dan de tbs'ers die wel een positief advies van hun behandelaars kregen om de maatregel te beëindigen.

Teeven vindt het belangrijk voor de veiligheid van de maatschappij om in elk geval de eerste tijd toezicht op alle ex-tbs'ers te houden. Net als nu al het geval is, kan die periode oplopen tot maximaal negen jaar.