UTRECHT - Rijkswaterstaat roept dinsdagavond op om ten oosten van de lijn Groningen-Eindhoven niet de weg op te gaan. Door ijzel en opvriezende weggedeelten is het op de wegen in dat deel van het land spiegelglad. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Ook in de nacht en ochtend blijft het glad. Rijkswaterstaat strooit dinsdagnacht wel, maar er is volgens een woordvoerder niet genoeg verkeer op de weg om het zout voldoende uit te rijden.

Daarom waarschuwt de dienst automobilisten om heel voorzichtig te zijn op de weg.

De gladheid wordt veroorzaakt door ijzel, en in de loop van de nacht zullen naar verwachting natte weggedeelten opvriezen, aldus de woordvoerder.

Aanrijdingen

Sinds dinsdagavond zeven uur wordt een toenemend aantal aanrijdingen en slippartijen gemeld als gevolg van de gladheid.

Dat was aanleiding voor Rijkswaterstaat om de waarschuwing te geven. ''We adviseren niet de weg op te gaan, behalve als het strikt noodzakelijk is. Moet je toch op pad, wees dan extra voorzichtig.''

Ongevallen

Als gevolg van ijzel ''regent het dinsdagavond ongevallen'' op wegen in het oosten van het land. Dat heeft de ANWB gemeld.

Op de A35 tussen Enschede en Almelo en op de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens deden zich meerdere ongevallen voor, meldde een woordvoerder. Op de A35 deden zich volgens hem in twintig minuten tijd vijf ongevallen voor.

Arnhem

Ook de politie meldde ongevallen in de regio rond Arnhem. Op het knooppunt Velperbroek is mogelijk een voetganger aangereden, liet een woordvoerder van de politie weten.

Op de A12 raakten zeven tot tien voertuigen betrokken bij een ongeval. Daarbij is in ieder geval een gewonde gevallen, aldus de politie. De politie kan nog niet inschatten hoe ernstig de ongevallen zijn.

Eén grote chaos

De politie Twente meldde om half negen dat het in de regio één grote chaos is. Er hebben zich tientallen aanrijdingen voorgedaan en daarbij is een onbekend aantal gewonden gevallen.

De politie en de hulpdiensten die auto’s moeten wegslepen kunnen het werk door de vele meldingen niet meer aan. De A1 is vanaf Rijssen tot Deventer voor het verkeer afgesloten.

De politie Noord Oost-Gelderland meldt dat er door de gladheid zeker tien aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Daarbij is een onbekend aantal gewonden gevallen. De politie raadt de mensen aan thuis te blijven en niet de weg op te gaan.

Limburg

Op de Limburgse snelwegen hebben zich volgens Rijkswaterstaat dinsdagavond zeker vijftig verkeersongevallen voorgedaan als gevolg van de gladheid.

Door een kettingbotsing op de A73 bij Horst raakten dinsdagavond twee automobilisten zodanig gewond, dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Over de kop

In de andere rijrichting van de A73 bij Horst raakte een auto van de Koninklijke Marechaussee betrokken bij een aanrijding toen die van achteren werd aangereden. De marechaussee verleende op dat moment assistentie bij een ongeval, waarbij een auto over de kop was gevlogen.

Agenten hadden handenvol werk. ''Bij elk ongeval moesten agenten ter plaatse komen'', zei de woordvoerder van de politie Limburg Noord. Ook Rijkswaterstaat had al het beschikbare personeel de weg op gestuurd om te assisteren bij de ongevallen.

Snelheidsdeken

Rijkswaterstaat heeft op het hele Limburgse traject van de A2 een snelheidsdeken ingesteld. Er geldt dinsdagavond een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat deed dinsdagavond een oproep om niet de weg op te gaan in die regio's. Het KNMI waarschuwde dinsdagmiddag al voor ijzel en verraderlijk gladde wegen in het noordoosten, oosten en zuiden van het land.

Openbaar vervoer

In het oostelijk deel van het land moeten mensen die gebruik willen maken van het openbaar vervoer door de extreme gladheid rekening houden met vertraging en zelfs uitval van bussen.

In heel Limburg rijden de bussen van Veolia met flinke vertraging, meldt de vervoerder. Ook heeft de Regiotaxi in dat deel van Limburg mensen dinsdagavond een negatief reisadvies gegeven.

Als het niet dringend nodig, bel dan geen taxi, zei een woordvoerster van Veolia. Volgens haar doen de problemen met gladheid zich vooral voor in de regio Venlo.

In en rond Arnhem is het busvervoer van Connexxion verstoord, meldde een woordvoerder van de ov-informatiesite 9292ov.nl. In de regio Twente houden buschauffeurs een 'koffiepauze'. Zij hervatten hun diensten zodra er gestrooid is, aldus de woordvoerder.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto