DEN HAAG - Iraniërs hebben dinsdag voor het gebouw van de Tweede Kamer een betoging gehouden tegen minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en de executies in Iran.

Ze vinden dat de bewindsman ''ondermaats'' heeft gereageerd op de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami in het Aziatische land.

Rosenthal sprak zaterdag van een ''schanddaad door een barbaars regime'' en bevroor die dag direct alle contacten met Iran.

De Iraniërs vinden dat een ''symbolisch besluit'' en een ''uitermate zwak'' signaal, omdat het bewind in Teheran volgens hen onder meer heeft gelogen over de rechtsgang van Bahrami.

Diplomatieke banden

Ze roepen Rosenthal op alle diplomatieke banden met Iran te verbreken, de Iraanse ambassadeur in Den Haag uit te wijzen en de Nederlandse ambassadeur in Teheran terug te roepen voor overleg. Rosenthal beweert dat alle middelen zijn aangegrepen om Bahrami te helpen en dat daarbij geen kans onbenut is gelaten.

De bijeenkomst op het Plein in het centrum van Den Haag werd georganiseerd door een vereniging van jonge Iraniërs in Nederland, de Iranian Progressive Youth. Volgens bestuurslid Pejman Salim zijn er alleen al de afgelopen maand 120 mensen in Iran geëxecuteerd.

Stop executies

Veel van de ongeveer tachtig Iraniërs die op de manifestatie waren afgekomen, droegen borden met daarop de tekst 'Stop executies Iran'. Ook riepen ze dat de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad een ''moordenaar'' is. ''Weg met moordenaar'', scandeerden de Iraniërs.

Ambassadeur blijft

Rosenthal wil dat de Nederlandse ambassadeur in Iran op zijn post blijft. Dat is volgens hem nodig om de nabestaanden van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami, die vorige week in Iran werd opgehangen, de komende tijd te ondersteunen.

Ook zit er nog ''een aantal'' andere Nederlanders met de Iraanse nationaliteit in Iraanse gevangenissen onder een regime zoals dat ook voor Bahrami gold, zei Rosenthal dinsdag in de Tweede Kamer.

Banden verbreken

Verder moet de Nederlandse ambassadeur in Teheran opkomen voor de belangen van andere Nederlanders in Iran, onder wie vele toeristen.

Als Nederland alle banden met Iran zou verbreken, zou ons land ook op andere fronten geen invloed meer kunnen uitoefenen, bijvoorbeeld op het ''onzalige plan'' om kernwapens te maken, aldus Rosenthal.

Demonstratie Den Haag