LELYSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tbs met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige Nelgelo H., in de volksmond beter bekend als Jack de Prikker.

De Lelystedeling stak tussen december 2008 en maart 2009 willekeurig vier mensen in Lelystad neer. Eén van hen overleed aan zijn verwondingen.

Voor de rechtbank in Lelystad gaf H. de vier steekpartijen zonder blikken of blozen toe. Stemmen in zijn hoofd zouden hem hebben opgedragen de straat op te gaan en de eerste persoon die hij tegenkwam, neer te steken.

'Jammer'

Op de vraag van de rechtbank hoe hij nu tegen zijn daden aankijkt, antwoordde hij slechts dat hij het ''jammer'' vond.

H. zou ten tijde van de delicten volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest. Om die reden werd geen gevangenisstraf geëist. De officier van justitie sprak van een reeks gruwelijke misdrijven die Lelystad in een ijzeren greep van angst hield en een zwarte periode betekende voor de stad. ''Koning angst en achterdocht regeerden in Lelystad."

Slachtoffers

De eerste steekpartijen vonden plaats in december 2008. Binnen twee dagen tijd werden een man en een vrouw zonder enige aanleiding neergestoken. Beide slachtoffers overleefden de aanval, maar begin februari 2009 werd een 30-jarige man uit Lelystad dodelijk getroffen.

H. raakte de slagader van het slachtoffer, die ter plaatse overleed. De verdachte was toen net vier dagen op vrije voeten na een maand detentie wegens delicten uit het verleden.

De dodelijke afloop van de derde steekpartij was reden voor H. om zich even gedeisd te houden, verklaarde hij bij de politie, maar in maart 2009 ging hij weer op pad. Ditmaal werd een man neergestoken die in zijn tuin aan het werk was. Hij overleefde de steekpartij, omdat de slagaders in zijn hals op een haar na werden gemist.

Bewust in hals

H. werd uiteindelijk aangehouden in een psychiatrische inrichting, waar hij was opgenomen nadat hij iemand in Amsterdam had neergestoken. Hij bekende vrijwel direct dat hij verantwoordelijk was voor de reeks steekpartijen.

Hij gaf bovendien toe dat hij telkens bewust in de hals stak, omdat dan de kans het grootst was dat zijn slachtoffers het niet zouden overleven.

Uitspraak op 15 februari.