AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zien geen noodzaak om op korte termijn een nieuwe, beter beveiligde, ov-chipkaart in te voeren. Dat bevestigt een woordvoerder van de NS dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. 

De kosten door fraude met de onlangs gekraakte ov-chipkaart wegen volgens de woordvoerder nog niet op tegen de kosten van een versnelde invoer van een beter beveiligde chip.

“Het is een kostenafweging”, aldus de zegsman. De nieuwe, beter beveiligde chip, is aan het einde van dit jaar beschikbaar. Met de invoering zou volgens De Telegraaf zo’n honderd miljoen euro zijn gemoeid.

Reizigers krijgen de vernieuwde ov-chipkaart pas na het verlopen van hun huidige kaart, die vijf jaar geldig is.

De NS zijn van mening dat het probleem van de gekraakte ov-chipkaart "nog beheersbaar is". Bovendien denkt het het spoorbedrijf dat de mogelijkheden om de fraude op te sporen nog niet zijn uitgeput.

Kaartbeheerder

De NS is de belangrijkste gebruiker van de ov-chipkaart. Het spoorbedrijf laat aan De Telegraaf weten te hopen dat kaartbeheerder Trans Link Systems een systeem ontwikkelt waarmee fraude met gekraakte kaarten wordt opgespoord.

Eind januari bleek dat met behulp van een eenvoudig computerprogramma voor het veelgebruikte besturingssysteem Windows, het mogelijk is om zwart te rijden op de ov-chipkaart.

Diverse journalisten kregen de software in handen en konden weken met gemanipuleerde kaarten reizen. In slechts twee gevallen werd de kaart geblokkeerd voor het inchecken bij de NS. In bus, tram en metro functioneerden de kaarten gewoon. De blokkade bleek te verwijderen door de software opnieuw te gebruiken.