AMSTERDAM - Bij de Defensie Materieel Organisatie is drugshandel, machtsmisbruik en diefstal aan de orde van de dag. Dat blijkt uit interne documenten van Defensie, schrijft de Volkskrant.

Op het hoofdkantoor van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), de Haagse Frederikkazerne, wordt door defensiepersoneel volop gehandeld in illegale sigaretten, ghb, amfetaminen, anabolen en viagra.

Ook is er een levendige handel in spullen van Defensie, zoals laptops, telefoons en auto-onderdelen. Verder worden dienstauto's en andere legervoertuigen regelmatig gebruikt voor privéactiviteiten.

De drugshandel en diefstal wordt in de hand gewerkt doordat hogere militairen en burgerpersoneel van Defensie elkaar dekken, staat in de documenten.

DMO is verantwoordelijk voor de aan- en verkoop en het beheer van al het defensiematerieel. Bij de dienst werken zesduizend mensen.

Wantrouwen

Uit een onderzoek naar de bedrijfscultuur van DMO bleek in 2008 en in 2009 al dat er bij de materieelafdeling sprake was van een 'open winkel' en een 'risicovolle bedrijfsvoering'. Ook bleek uit het onderzoek een groot wantrouwen tussen personeel en leidinggevenden.

Toen de conclusies van het onderzoek eind vorig jaar uitlekten, leidde dat tot een confrontatie in de Tweede Kamer.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) weigerde het rapport vrij te geven, omdat het volgens hem ging om een incident. Hij zei dat alle misstanden waren aangepakt. Volgens betrokkenen is dat allerminst het geval.