RIJSWIJK - De verwarming één graad omlaag en een warme trui aan. Wie energie wil besparen, hoeft niet gelijk keihard af te zien op Warme Truiendag.

Op honderden plaatsen kleden ambtenaren, werknemers en scholieren zich aanstaande vrijdag extra warm aan voor de vijfde editie van de 'bewustwordingsdag'.

Op Warme Truiendag hopen de gemeenten, provincies en waterschappen die bij het Klimaatverbond zijn aangesloten duidelijk te maken dat er nog heel wat energie te besparen valt.

De organisatie stelt dat energie besparen voor het tegengaan van klimaatverandering even essentieel is als het overstappen op duurzamer energiebronnen.

Basisscholen

Bedrijven, particulieren en tientallen gemeenten doen aan de actie mee. Zo gaat op honderd basisscholen in Zuid-Holland de verwarming omlaag tijdens speciale lessen over energie en het klimaat.

In Ammerstol (Zuid-Holland) breien bestuurders zij aan zij met schoolkinderen een lange sjaal. Ook winkeliers worden vrijdag aangespoord tot bewuster stookgedrag: in twintig gemeenten gaan de leden van de organisatie StoereVrouwen bij winkels langs om hen te adviseren.

Grootste steen des aanstoots zijn wat de dames betreft open winkeldeuren, waar de warmte door ontsnapt.

Verdrag van Kyoto

Warme Truiendag is tevens een 'verjaardagsfeestje' voor het Verdrag van Kyoto, waarin de 187 deelnemende landen zich in 1997 committeerden aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De meeste klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de mens door de uitstoot van die gassen, waaronder CO2, bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Het Kyotoprotocol loopt in 2012 af. In Zuid-Afrika spreken wereldleiders eind dit jaar over een vervolg op het verdrag.