SOEST- De salesianen van Don Bosco hebben hun ''diepe spijt'' betuigd aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de religieuze congregatie en erkennen schuld.

Ook heeft de congregatie afgelopen zaterdag concrete afspraken gemaakt met slachtoffers over een schadevergoeding.

Dat melden NRC Handelsblad en de Wereldomroep maandag.

Volgens deze media komt er binnen drie weken een plan van aanpak over een schadevergoeding.

Schuld

Het is voor het eerst dat een religieuze congregatie schuld bekent wegens seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De salesianen betuigen spijt in een brief aan de slachtoffers en zeggen te hebben gefaald in het voorkomen van en reageren op het seksueel misbruik.

Onder de indruk

De salesianen schrijven in de brief diep onder de indruk te zijn van getuigenissen over seksueel misbruik van slachtoffers. ''Wij begrijpen echter heel goed dat alleen het opnieuw betuigen van spijt niet voldoende is.''

''Een doorbraak'', noemt één van de slachtoffers van seksueel misbruik in Huize Don Rua in 's Heerenberg, Janne Geraets, de plannen voor een genoegdoening aan de slachtoffers. ''We vinden het heel positief en zijn opgelucht'', zegt Geraets.

Volgens de slachtoffers gaat de congregatie beschuldigde salesianen die nog in leven zijn, ook aanklagen.

Spronck

De salesianen, onder wie overste Herman Spronck, schrijven in de brief dat uit de getuigenissen van slachtoffers blijkt dat slachtoffers destijds onder druk werden gezet of zelfs bedreigd in geval van verzet of als ze misbruik aan de kaak wilden stellen. ''Dit is zonder meer kwalijk en een vorm van machtsmisbruik.''

Bij de Wereldomroep en NRC Handelsblad meldden zich vorig jaar 43 slachtoffers die salesianen beschuldigen van misbruik. Volgens Geraets druppelen er nog steeds meldingen binnen.