UTRECHT - Twee homostellen die ernstig zijn gepest, willen via het gerechtshof afdwingen dat de daders alsnog worden vervolgd.

Het gaat om een homostel dat zich vorige jaar genoodzaakt zag te verhuizen uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn en om een homostel dat in een dorpje bij Sittard woont. Die mannen hebben hun huis te koop gezet.

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die beide koppels vertegenwoordigt, heeft maandag een bericht daarover in de GayKrant bevestigd.

De zaak van het koppel uit Limburg dient dinsdag bij het hof in Den Bosch. Wanneer de zaak van het Utrechtse stel voorkomt bij het Arnhemse hof is nog niet bekend.

Leidsche Rijn

De twee mannen die vorige zomer werden weggepest uit Leidsche Rijn willen via een civiele procedure ook een schadevergoeding afdwingen van de gemeente, de politie en de staat. Het tweetal diende naar eigen zeggen achtmaal een aangifte in.

De schade die het stel heeft geleden bedraagt minimaal 40.000 euro, meldt hun advocaat. Hun auto werd bekrast, er zijn stenen door ruiten gegooid en uiteindelijk moesten de mannen hun huis verkopen, ver onder de taxatiewaarde.

Incidenten

De incidenten in Utrecht speelden tussen zomer 2009 en zomer 2010. De politie hield wel verdachten aan, aldus Moszkowicz, maar al de zaken zijn geseponeerd. Ook in het Limburgse geval deed het koppel tevergeefs meerdere aangiften.

Vooral de Utrecht zaak leidde tot maatschappelijke onrust, omdat deze niet op zichzelf stond.

Homohaat

Uiteindelijk nam de gemeenteraad daar unaniem een motie aan tegen homohaat, waarin het college opgedragen werd actie te ondernemen tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

De woordvoerster van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen wil nog niet inhoudelijk reageren op de eis voor schadevergoeding.

Samenwerken

De gemeente zegt dat de klachten van het homostel in Leidsche Rijn altijd ''zeer serieus'' zijn genomen, maar niet altijd even efficiënt zijn afgehandeld.

''We hebben al toegegeven dat het sneller bekeken had kunnen worden en dat politie, gemeente en woningcorporaties meer hadden kunnen samenwerken. Dat gebeurt nu wel.''

De GayKrant zamelt geld in om homostellen financieel bij te staan in hun juridische strijd.