AMSTERDAM - Januari was een vrij zachte wintermaand met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 3,5 graden, tegen een langjarig gemiddelde (het gemiddelde in januari in de afgelopen jaren) van 2,8 graden.

In december was het een stuk kouder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het KNMI.

De eerste dagen van 2011 lag de temperatuur iets onder normaal. Onder invloed van een hogedrukgebied was het overwegend droog.

Vanaf 6 januari volgde een lang tijdvak met wisselvallig weer. Met enkele korte onderbrekingen lag de temperatuur hierbij ruim boven het langjarig gemiddelde.

Vorstdagen

Door het vrij koude weer aan het begin en aan het einde van de maand liep het aantal vorstdagen op naar zestien, tegen normaal dertien.

Gemiddeld over het land viel in januari 68 millimeter neerslag, op 1 millimeter na de normale hoeveelheid van 69 millimeter.

Landelijk gemiddeld scheen de zon ongeveer 67 uren, tegen 52 uren normaal. De zon was het meest te zien in de kustgebieden.

Van de KNMI-stations was Terschelling het zonnigst met tachtig zonuren. De landelijk laagste temperatuur (-8,5 graden) werd gemeten op 30 januari in Volkel. De hoogste (13,4 graden) op 16 januari in Woensdrecht.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Januari vrij zacht en zonnig