SCHIPHOL - De eerste uit Egypte gerepatrieerde toeristen zijn maandagochtend vroeg omstreeks vier uur geland op Schiphol. De toestellen met Nederlandse toeristen uit Hurghada en Sharm el-Sheikh arriveerden met enige vertraging.

Reisorganisaties besloten zondag toeristen terug te halen uit het Noord-Afrikaanse land, waar het steeds onrustiger wordt door massademonstraties tegen het regime van president Hosni Mubarak.

De meeste vakantiegangers hebben hier weinig van gemerkt. ''De televisie maakte het eng, anders hadden we er niets van geweten'', vertelde Mieke Stapper, die met haar man zes dagen in Hurghada verbleef. ''Maar ik ben blij dat we als eerste weg mochten. Ik zat hem nu wel te knijpen.''

Informatie

Onder de teruggekeerde toeristen uit Sharm el-Sheikh waren Dagmar Faddegon en haar vriend Sjaak van Diemen. Het duo zat in hun resort vooral verlegen om informatie: ''We hadden geen toegang tot het internet en we mochten het hotelterrein niet af'', aldus Faddegon.

''We snakten naar informatie, want je krijgt niets van de toestanden mee en het personeel mocht niet over politiek praten. Alles was oké, zeiden ze.''

Bewaking

Van Diemen vreesde niet voor zijn veiligheid in het Noord-Afrikaanse land. ''Ik stap zo weer op het vliegtuig terug. In zo'n resort kun je bijna niet veiliger zitten, met al die bewaking''.

Hoewel het stel toch al van plan was maandag terug te keren, hadden andere toeristen minder geluk. ''In het vliegtuig riep de purser om dat een aantal reizigers pas sinds twee dagen in Egypte was.''

Ook later maandag komen nog vliegtuigen uit Egypte aan op Schiphol. De vlucht vanuit Caïro die om acht uur zou arriveren, heeft flinke vertraging. De verwachte landingstijd is kwart over vier maandagmiddag.

Schema's

Bij het op grote schaal terughalen van toeristen moeten touroperators en vliegmaatschappijen hun schema's omgooien. Dat is altijd nogal een puzzel, aldus een woordvoerster van touroperator TUI Nederland.

Er wordt gekeken hoe toestellen kunnen worden vrijgemaakt, of vluchten naar elders wellicht met een ander toestel zijn te maken en of vliegroutes zijn aan te passen.

TUI

TUI beschikte toevallig over een vliegtuig dat, mede door de momenteel wat rustiger vakantieperiode, buiten het vluchtschema stond.

''Dat toestel vliegt nu heel vaak heen en weer naar Egypte. Het is niet zo dat vluchten op andere steden nu worden geannuleerd. Reizigers naar andere gebieden mogen natuurlijk niet de dupe worden'', aldus de TUI-woordvoerster.

Ontraden

Nederlanders wordt ontraden naar Egypte te reizen. Daardoor vallen reguliere vluchten naar het land uit en dat biedt weer ruimte in de vluchtschema's om mensen naar Nederland terug te halen.

Egypte is, vanwege de zon, in deze periode altijd een belangrijke en gewilde vakantiebestemming.

De woordvoerster verwacht dat er nu meer reizen worden geboekt naar eveneens populaire reisdoelen als het Caribisch gebied, de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Transavia

Transavia haalt met acht extra vluchten ongeveer 1500 toeristen op uit Egypte. De eerste lege toestellen zijn inmiddels vertrokken.

Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij zei dat het eerste vliegtuig met toeristen uit Egypte in de loop van de middag alweer wordt terugverwacht.

Touroperator Corendon evacueert maandag 679 mensen uit Hurghada, Aswan en Luxor. Er zijn vijf extra vluchten ingezet die vanaf maandagmiddag vertrekken.

Eerste toeristen terug uit Egypte