AMSTERDAM - Veel landen hebben zondag hun burgers opgeroepen Egypte te verlaten. Op de luchthaven in Caïro hebben zich duizenden mensen verzameld die het land wilden verlaten, maar vluchtten vertrekken slechts sporadisch.

Onder de landen die hun burgers adviseren terug te keren zijn onder andere Saudi-Arabië, Libanon, Irak, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, België, de Filipijnen, de Verenigde Staten en Nederland.

De Belgische touroperator Jetair gaat vanaf maandag alle resterende Belgische toeristen repatriëren. Twee vluchten zijn zondag opgestegen vanuit België en onderweg naar Egypte, een naar de badplaats Sharm el-Sheikh en een naar Hurghada.

Overleg

Volgens een woordvoerder hebben de ambassadeurs van Europese landen zondag in Caïro overleg gevoerd en de EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, zijn vooralsnog niet van plan om burgers massaal te evacueren.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte zondag het reisadvies naar Egypte aan en ontraadde alle niet-essentiële reizen naar het land. Nederlanders die nu nog in Egypte zitten wordt aangeraden het land te verlaten.

Schiphol

De eerste gerepatrieerde toeristen zijn maandagochtend vroeg omstreeks vier uur geland op Schiphol. De toestellen met Nederlandse toeristen uit Hurghada en Sharm el-Sheikh arriveerden met enige vertraging.

Opgeschort

De Amerikaanse ambassade in Egypte heeft Amerikanen aangeraden het land zo spoedig mogelijk te verlaten. De vraag is echter hoe: de enige Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die een directe lijnverbinding met Caïro onderhoudt, Delta Airlines, heeft alle vluchten voor onbepaalde tijd opgeschort.

Saudi-Arabië, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië stuurden zondag een tiental extra vliegtuigen om burgers terug te halen.

Staken

De Egyptische nationale luchtvaartmaatschappij moest alle vluchten staken, omdat er niet genoeg personeel kon worden gevonden. Dit betekende een forse klap voor de duizenden mensen die zich in Caïro op de luchthaven hadden verzameld in de hoop een plekje in een vliegtuig te bemachtigen.

Velen werden bovendien gedwongen op de luchthaven te blijven, vanwege de avondklok die is ingesteld.

Irak

De Iraakse regering heeft Irakezen in Egypte aangeboden om hen gratis naar Irak terug te halen. "We gaan zoveel vliegtuigen sturen als nodig voor diegenen die Egypte willen verlaten", aldus een woordvoerder van het ministerie van vervoer.

Het aanbod is de omgekeerde wereld: veel Irakezen vluchtten in het verleden juist naar Egypte uit vrees voor het geweld en de aanslagen in hun moederland.

Privéjets

Zaterdag en zondagochtend vertrokken al ruim 45 privéjets vanuit Caïro. Aan boord waren rijke Egyptische en Arabische zakenlieden, beroemdheden en gefortuneerde Westerlingen.

Veel vliegtuigen hadden Dubai als eindbestemming. Een van de zakenlieden die Egypte ontvluchtten was hoteltycoon Hussein Salem, een vertrouweling van president Hosni Mubarak.

Volg hier het nieuws over Egypte op Twitter